söndag 15 december 2013

Plåtgran & Hyss


Jag hittade min fina plåtgran från SIA tillslut. Ute i förrådet bakom alla kartonger hade maken så smart parkerat den. Vem hade inte börjat leta där bakom?
Konstiga jag som inte förstod det.... eller kanske ännu konstigare att inte maken själv hittade den:)

Nu står den iaf på hyllan i köket och tänds varje kväll. Den sprider så fint sken genom de små stjärnorna. Denna roffade jag också åt mig ett år på mellandagsrean. Hade nog inte kostat på mig den annars. Älskar SIA men ibland spårar priserna ur lite.
Men man ska väl fynda ibland också




Undrar just hur många värmeljus man gör av med under december månad? Jag vågar inte ens tänka på hur många det går under hela hösten och vintern. 

Tredje advent idag och bara 9 nätter kvar innan man vaknar och det är julaftonsmorgon. Minns när jag var liten och gjorde en almanacka som räknade ner dagarna. På morgonen hängde det alltid en strumpa vid fotändan på sängen med något paket och lite godis. Om det nu inte var så att jag hade vaknat på natten och klämt lite, det hände ju faktiskt. 
Vet ni vad jag gjorde mer...
...hua, det här får jag väl ångra att jag berättar

När jag var liten så önskade jag mig nästan jämt en massa cd-skivor, såna där hits blandningar mm. De slogs ju in i såna där fiffiga kartonger med bara ett snöre runt. På dagarna när jag kom hem från skolan och mina föräldrar jobbade så lirkade jag ut skivorna ur kartongerna och lyssnade på dem. Sen när det började närma sig em så skyndade jag tillbaka med dem lika snyggt igen så ingen skulle märka vad jag gjort. Själv tycker jag att jag var väldigt duktig på att smyga med detta och jag hade glädje av den efterlängtade cd-skivan även flera veckor före jul. När julaftonen kom öppnade jag alltid dessa julklappar först eftersom jag visste vad de innehöll. Men lika glad blev jag för det. 

Visst var jag fräck? 
Hualigen så jag skäms när jag tänker tillbaka på det. Tänk om man hade haft lika stort förstånd när man var barn. Vilka tokiga saker man hittade på. 
Ni skulle bara veta vad jag var påhittig när jag var liten. En gång målade jag flera björkar och ett långt staket blå fläckigt hos grannen.... men det får jag nog ta en annan gång. Måste nog skämmas lite mer över mina hyss. Emil ligger i lä han om man jämför med mig som barn

fredag 13 december 2013

Dajmpuff



Gottabordet på köksön i jul. 
Väldigt enkelt som sagt då det är knappt någon som äter (maken äter men sen skyller han på mig när han går upp i vikt). Tänkte bjuda er på världens godaste och enklaste julgodis. 
Jag som inte alls är en gottagris gillar det väldigt mycket, det är liksom inte för mycket utan så där lagomt med en bit.......eller två




Finns säkerligen mååååånga varianter av dessa men mitt är

Dajmpuff
400g marabou dajm
flera nävar puffat ris
Smält chokladen i vattenbad och rör ner puffat ris. Klicka ut (jag använde små formar denna gång för att de inte ska klibba så mycket i skålen sen). Vanlig marabou choklad smälter väldigt snabbt i handen. Låt stelna i kylen



torsdag 12 december 2013

Min Rocky road i all enkelhet


Ett måste på godisbordet till julen här hemma är rocky road. Eftersom det är mest mannen i huset som äter den så ska den inte göras på mörk choklad. Där måste jag faktiskt hålla med, mörk choklad i den mesta julgodis blir för besk och stark. 

I år blir det inte så många sorters julgodis hos oss. Jag har ju helt tappat godissuget och det kommer bara bli kvar och kastas sen. Sen verkar det som att alla gäster bantar vid denna tid;)

 Skål med lock Åhlens



Min variant av Rocky road

* 400g marabou mjölkchoklad
* 2 nävar färgade mini mashmallows
* 2 påsar dumlekolor
* 2-3dl salta jordnötter

Dela dumlekolorna på mitten. Smält chokladen i vattenbad och blanda i allt. Rör om och bred ut på ett bakplåtspapper. Låt stelna och dela i lagomt stora bitar. 

Visste ni förresten att det äts ca 13st dumlekolor i minuten?

Vi har nu tagit julledigt och inget dagis på en månad nu. Vi lämnar dessa envisa baciller kvar och satsar på en frisk månad.
Så SKÖNT


tisdag 10 december 2013

Granen klädd och säkerhetslinor spända


Tjohoo
En sån där riktigt fin disneygran blev det i år igen. Det lönar sig att få lite hjälp och köpa en lite dyrare än de som står på macken. Senaste åren har vi köpt gran på Mobackes och de är lika fina varje år. Täta och jämna, precis så där som man vill ha dem. Sköter man vattningen så håller de sig jättelänge. Men hjälp vad den drack vatten igårkväll när den tinade och slog ut. 

Sen det här med katterna. Fiskelinorna är spända i taket på flera ställen, vi lärde oss efter första året. Nu går det därför att ha riktiga kulor i den också. Katterna blir som kattungar på nytt när granen kommer in, så roligt att ta sats och bara flyga in i den. 

Hör och häpna, i år blev det inte bara vitt och silver utan flera ljusrosa kulor till. Och jag är riktigt nöjd, väldigt fint med lite ljusrosa och dottern blev också glad. 


Sen var tomten hit inatt med några paket och la under granen;) 
Nu har jag köpt lite mer julpapper och kan fortsätta inslagningarna undan för undan. 

Lite av pyntet som hänger i granen 






 Det mesta av pyntet är från SIA eller Åhlens. Jag brukar passa på att köpa på mellandagsrean så blir det alltid en överraskning året därpå. 

Bara maken kommer hem nu ska jag åka ner på stan HELT SJÄLV och bara vara. Är trött på sjukdomar till höger och vänster nu så jag behöver lite egentid med mig själv. Inte för att jag skulle välja att åka på stan då men jag får förena nytta med nöje och passa på att göra lite småsaker innan jul. Det går ju sååååå mycket fortare när man bara har sig själv att se efter






måndag 9 december 2013

Vita knoppar


Härliga vinterlandskap!
Nu har vi äntligen fått den snö som vi många längtat efter. Här hemma har vi en dam som inte vill gå in utan bara vara ute i snön. Så mycket ljusare det blir också

Här hemma blommar de små lökarna jag köpte för någon vecka sen. De var lite tröga i starten men det var ju toppen för nu behövde jag lite blommor som doftar gott. Jag kommer inte ihåg vad dessa hette men det måste vara någon slags hyacint, längre men med mindre blommor på. 




Igår var vi och köpte julgran. Lite senare än vanligt men man måste passa på medans det finns fina kvar. Vi fick så klart proffshjälp och det blev en lika fin i år igen från Mobackes. Nu står den ute och väntar på att få komma in ikväll när mannen i huset är hemma från jobbet. Vi köpte en ny julgransfot också, inte alls min smak, men den syns ju ändå inte. Hoppas den nya klarar av att parera två kattkillar i granen i år, blir nog några fiskelinor i taket ändå utifall att...

Nu är jag lite i valet och kvalet faktiskt. Vet inte om jag ska slänga med lite ljusrosa i granen i år? Man blir ju lite hemmakär på det man verkligen gillar, vitt och silver som annars får samsas hos oss. 
Hmm, får fundera lite till. 

Har ni klätt granen än?

torsdag 5 december 2013

Ja se det snöar, ja se det snöar...



Äntligen kom den och så himla fint.
Än så länge är det fina flingor som dalar ner men inatt ska vi visst få Sven på besök och imorgonbitti är det risk att det är flera decimeter snö här. Men vad gör det nu när maken gick av jouren imorse, perfekt tajming för första gången. Annars brukar det toksnöa när jag är själv hemma och får skotta all snö helt själv. 

Vi gjorde helg imorse och jag blev bjuden på hotellfrukost av min man. Perfekt start på en lång helg. 
Några julklappar har inhandlas samt nya skridskor, lekhjälm till dagis, bandyklubba till Tyra. Imorgon blir det nog lite skridskoåkning om vädret tillåter. Tror jag aldrig har varit så sen med julklappar tidigare, gillar inte att stressa, men i år blev allt omvänt. Något som jag i år kan garantera är att jag inte kommer att sätta min fot på stan under julveckan



Även snö i mumindalen;)

Nu ska vi njuta lite inne innan det blir dags för kvällens julbord och fira svärmor som fyller 60år idag. Ska bli riktigt gott trots att jag fortfarande är mätt efter frukosten. Det känns som att det skulle kunna gå ner mer i stora magen nu men det är faktiskt tvärtom. Jag har inte alls några sug efter godis, chips, fikabröd mm och det enda som går ner är viss mat (helst om jag slipper tillaga själv och känna stekos), clementiner, apelsiner, Loka och lättmjölk. Än så länge visar vågen inte ett enda gram upp vilket är toppen (det lär väl hinna komma). Man skulle kunna tro på en massa + om man tänker på den stora magen. 

Trevlig helg på er